ConnectZO! Inspiratiesessie - De weg naar een betere aansluiting voor jongeren en gezinnen in Zuidoost
Op donderdag 6 maart kwamen we met professionals uit het onderwijs en jeugdzorg samen voor de Inspiratiesessie ConnectZO! in het stadsdeelkantoor in Zuidoost. Een middag in het teken van verbinden en inspireren, met als doel de samenwerking te versterken en nog beter aan te sluiten bij de behoeften van jongeren en gezinnen in Zuidoost.
Meer ogen, minder blinde vlekken
De sessie begon met een openingsvraag in groepjes, waarmee deelnemers werden uitgedaagd om na te denken over hun rol binnen het netwerk. Want zoals meerdere sprekers benadrukten: we zien allemaal maar een deel van het geheel. De kracht van samenwerking ligt in het bundelen van kennis, perspectieven en middelen.
Marjam deelde inspirerende voorbeelden van hoe samenwerking tussen zorg en onderwijs kan bijdragen aan preventief werken. Ze benoemde hoe belangrijk het is om elkaars taal te spreken—of dat nu de taal van de gemeente, de zorg of het onderwijs is. Begrip voor elkaars processen en uitdagingen is essentieel om écht stappen te zetten. Tyron voegde hieraan toe hoe waardevol de supervisiegroepen van ConnectZO! zijn geweest voor zijn werk: “De support, kennis en expertise uit die groep hebben mijn werk makkelijker gemaakt en mij versterkt.”
De kracht van eenvoud en verbinding
Een terugkerend thema tijdens de sessie was het belang van eenvoud in communicatie. “We maken het elkaar zo moeilijk met ingewikkelde woorden, terwijl de kracht juist in de eenvoud zit,” werd opgemerkt. Dit sluit aan bij de principes van ConnectZO!: verbinden en inspireren. Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnansing bracht dit treffend in beeld door haar persoonlijke motivatie te delen. Ze vertelde over ‘Law & Love’ waarbij het gaat om grenzen stellen uit liefde.
Bewustwording en cultuursensitiviteit
Een belangrijk onderdeel van de sessie was de bewustwording van ieders eigen perspectief en privileges. Welmoed en Euredice lieten deelnemers ervaren hoe je achtergrond en identiteit invloed hebben op hoe je situaties beoordeelt. Een oefening met kralen maakte zichtbaar hoe vooroordelen en privileges ons denken beïnvloeden. Dit besef is cruciaal in cultuursensitief werken: “Kunnen we nog oprecht nieuwsgierig zijn naar iets waar we een blinde vlek voor hebben?”
Tijdens een interactieve oefening van Tyron werd dit verder onderzocht. Deelnemers kozen een kant in een debat over de stelling: De jeugdzorg is cultuursensitief ingericht om mensen met een migratieachtergrond te bedienen. Alle deelnemers waren het hier mee oneens. “Het ontbreekt aan inlevingsvermogen. We hebben mensen nodig die uit de gemeenschappen komen en écht weten hoe het is.”
Criminoloog Jan Dirk benadrukte hoe belangrijk het is om ‘straatcultuur’ te begrijpen. Hij verwees naar zijn boek Kapotmoeilijk, waarin hij beschrijft hoe tegenculturen ontstaan als jongeren zich niet herkend en gehoord voelen. Dit werd gekoppeld aan de bekende marshmallow-test: kinderen die in een kwetsbare situatie opgroeien, vertrouwen er niet altijd op dat er later een beloning komt. “Wat ze nodig hebben, is liefde.”
Van bewustwording naar actie
De sessie werd afgesloten met een supervisieoefening van Maïta en Erik, waarin een casus uit de praktijk werd voorgelegd door professionals Emi en Janine. Precies zoals het bij ConnectZO! gaat. Cultuursensitief werken betekent niet alleen het vermijden van aannames, maar ook actief uitvragen en verbinden. Kijken we alleen naar structuren of zien we ook de mens achter de casus?
De afrondende vraag was: Wat hebben jullie nodig van ons? Want het doel van ConnectZO! is niet alleen reflectie, maar vooral actie. Het besef groeide dat de kracht ligt in samen bouwen, meer gemeenschappelijkheid vinden en met open blik blijven onderzoeken.
Vooruitblik
Na de zomervakantie start een nieuw trainingstraject om professionals verder te ondersteunen in hun werk. De inzichten uit deze inspiratiesessie vormen een waardevolle basis voor de toekomst. Want zoals ConnectZO! onderstreept: we dragen samen de verantwoordelijkheid om jongeren en gezinnen de kansen te bieden waar zij recht op hebben.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan via onderstaand formulier.